Heeft u ook last van uitslag op uw baksteengevel?

Het onderhouden van uw baksteengevel; wat houdt dit precies in en wat komt hier allemaal bij kijken? Het onderhoud is van essentieel belang wilt u uw schone baksteengevel behouden. Onaangenaamheden zoals uitslag is een veel voorkomend probleem. Gelukkig is deze uitslag onschuldig van aard en kan het goed verholpen worden door een professionele aanpak.

Metselwerk als spouwmuurconstructie

De kans is groot dat de spouwmuurconstructie van uw baksteengevel uit metselwerk bestaat. Hier heeft u een groot voordeel mee! Metselwerk heeft namelijk een lange levensduur en is ook nog eens onderhoudsarm. Daarnaast zorgt metselwerk voor een goede waterhuishouding in de gevel.

De oorzaak van uitslag

Metselwerk kan soms enige uitslag vertonen. U heeft het vast wel eens ergens gezien: een zichtbare witte uitslag op een baksteengevel. Dit wordt veroorzaakt door bepaalde stoffen in het metselwerk dat door regen nat wordt, waardoor er water doordringt. Bij droging verdampt het water uit het metselwerk en blijven er opgeloste stoffen achter op het geveloppervlak.

Gelukkig is deze uitslag onschuldig van aard. Het heeft geen enkele invloed op de duurzaamheid van het metselwerk. Uitslag door weersinvloeden zal in de loop der tijd vanzelf verdwijnen. Bent u van plan uw baksteengevel te onderhouden met huis, tuin en keukenmiddeltjes? Wij raden dit af. Dit geldt ook voor ondeskundig gebruik van (professionele) reinigingsmiddelen. Er zitten namelijk risico's verbonden aan het zelf reinigen van uw baksteengevel. Voorkom problemen en laat deze werkzaamheden uitvoeren door een gespecialiseerd reinigingsbedrijf.

Begin op tijd met het onderhouden

Baksteengevels worden zowel tijdens de uitvoering als na verloop van jaren blootgesteld aan vervuiling en verwering. Het is logisch dat u dit zo veel mogelijk wilt voorkomen. Gelukkig kunnen zowel uzelf als uw metselaar ervoor zorgen dat uw mooie baksteengevel behouden blijft. Het is hierbij verstandig dat u vanaf het begin aandacht besteedt aan de volgende aspecten:

Juiste kleurafstemming

Het gebruik van de juiste materialen voor uw gevel zijn essentieel. Behalve dat u een keuze moet maken tussen de vele soorten bakstenen, is ook de kleur van belang. Een lichte kleur baksteen in een bosrijke omgeving kan bijvoorbeeld tot ongewenste vervuiling leiden. De oorzaak hiervan is dat u in deze omgeving meer kans heeft op vocht en vuil dat in de steen kan dringen.

Uitslag beperken

Zodra de baksteenkeuze is gemaakt, is het van belang dat de metselaar de bakstenen op de juiste manier verwerkt. Laat u adviseren door een gespecialiseerd bedrijf en stem uw wensen goed af. Bij het verwerken van de bakstenen is het belangrijk dat de (witte) uitslag tot een minimum wordt beperkt.

Waar moet u op letten?

Het is belangrijk dat u of uw metselaar rekening houdt met de volgende aandachtspunten:

  • Het dakoverstek
  • Het overstek op het metselwerk middels muurafdekkers
  • Het afschot op de muurafdekker
  • Het toepassen van raamdorpels onder de kozijnopeningen
  • Het vermijden van optrekkend vocht door folie boven het maaiveld in te werken of trasraam toe te passen

Heeft u of uw metselaar de bovenstaande aspecten toegepast? Dan is er weinig tot geen onderhoud nodig aan uw baksteengevel. Mocht er desondanks toch vervuiling optreden? Dan is het verstandig om uw gevel te laten reinigingen.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. U bent daarnaast van harte welkom in onze showtuin. Wij geven u graag advies en denken met u mee.