Hoe moet ik metselstenen voegen?

Het voegen van metselwerk; het klinkt misschien ingewikkelder dan het daadwerkelijk is. Het is werk dat vaak door een vakman wordt uitgevoerd. Maar wist u dat u ook gemakkelijk zelf een muurtje van metselstenen kunt voegen? Het is echter wel belangrijk dat u goed voorbereid bent. Wij geven u dé tips en tricks die u nodig heeft voordat u aan de slag gaat met het voegen.

Het belang van voegen

Het doel van het voegen van een muur is niet alleen het verbeteren van het aanzien. Er zijn namelijk nog meer redenen waarom het erg belangrijk is. Zo is de muur veel stabieler zodra deze gevoegd is én heeft deze een hogere weerstand. Daarnaast wordt het regenwater beter afgevoerd en blijven de stenen nooit lang vochtig. Zo voorkomt u dat de muur beschadigd.

Voorbereiding voegen

Voordat u begint met voegen is het belangrijk dat u weet hoe u het gaat aanpakken. Gaat u bijvoorbeeld voegmortel kopen of maakt u deze zelf? Welke voegsoort gaat u toepassen? En wanneer kunt u eigenlijk beginnen met het voegen van de muur? Wanneer u kunt beginnen is namelijk afhankelijk van uw situatie. Gaat het om het voegen van een nieuwe muur of bestaande muur? Bij een nieuwe muur is het verstandig om minimaal 2 weken na het metselen van de muur te wachten met voegen. Hiermee voorkomt u krimp- en zetscheuren of witte aanslag. Het kan ook zijn dat u een bestaande muur opnieuw wilt voegen. Dan kunt u beginnen zodra de oude voeg is verwijderd.

Voegmortel kopen of zelf maken?

Of u voegmortel koopt of zelf maakt is afhankelijk van uw eigen voorkeur. Het is mogelijk om kant-en-klare voegmortel te kopen. Hierbij hoeft u alleen nog water toe te voegen. De hoeveelheid water die u dient toe te voegen staat op de verpakking beschreven. Voegmortel is ook gemakkelijk zelf te maken. Hier heeft u alleen voegzand en cement voor nodig:
  1. Meng de helft van het voegzand met het cement voor 1 minuut
  2. Voeg het tweede deel van het voegzand met water toe
  3. Meng nu voor de tweede keer weer ongeveer 1 minuut
De mengverhouding van de voegmortel is 4 delen voegzand op 1 deel cement. De hoeveelheid water is gemiddeld 2,5 liter op 25kg voegmortel. Maak geen meer voegmortel aan dan binnen een uur te verwerken is. Voegmortel is namelijk maar voor een beperkte tijd verwerkbaar.

Verschillende voegsoorten

Voegen kan op verschillende manieren en elke manier kent zijn eigen voordelen en kwaliteiten. Wij hebben de meest voorkomende voegsoorten voor u op een rijtje gezet:

Knipvoeg

De knipvoeg wordt vooral gebruikt bij monumentale panden en gevels. Het is een ambachtelijke voeg en wordt met een speciale mortel gezet. De voeg zit buiten het zichtvlak van de steen en wordt gesneden met een facet randje.

Doorgestreken voeg

De doorgestreken voeg wordt ook wel platvol of glad genoemd. Als de voeg op correcte wijze wordt aangebracht met de juiste verhoudingen, heeft het behalve een glad ook een licht waterkerend oppervlak. De voeg zit gelijk met het zichtvlak van de steen.

Glad verdiepte voeg

Een glad verdiepte voeg is van goede kwaliteit. Deze beschikt over dezelfde eigenschappen als de doorgestreken voeg. Wat de glad verdiepte voeg echter onderscheidt is dat de voeg 2 tot 5 mm achter het zichtvlak van de steen zit.

Glad licht verdiepte voeg

Ook de glad licht verdiepte voeg komt overeen met de kwaliteiten van de doorgestreken voeg. Deze voeg is een terugliggende voeg en zit 1 tot 2 mm achter het zichtvlak van de steen.

Borstelvoeg

De borstelvoeg is de voordeligste voeg en wordt ook wel kamwerk of platvol genoemd. Twijfel echter niet aan de kwaliteit van de voeg, met de juiste verhoudingen en verwerking kan er nog goede kwaliteit worden behaald. De borstel heeft een licht ruw oppervlak.

Het voegen van de muur

Voordat u daadwerkelijk start met het voegen, is het essentieel dat de voegen in de muur schoon zijn. Verwijder het vuil en stof van de muur met een droge borstel. En vergeet niet vooraf rubberen handschoenen aan te trekken. Het voegen doet u als volgt:
  • STAP 1: Begin met het voegen van de lintvoeg, ook wel de horizontale voeg genoemd. Breng de voegmortel aan op het spaarbord met het bord net onder de voeg tegen de muur aan. Gebruik de lange voegspijker om de voegmortel in de muur te drukken. Maak herhaaldelijk strijkende bewegingen.
  • STAP 2: Vervolgens is het tijd voor het voegen van de stootvoeg, de verticale voeg. Neem steeds bolletjes voegmortel in uw hand en druk de voegmortel in de voegen. Doe dit met behulp van een korte voegspijker.
  • STAP 3: Zodra u klaar bent met het voegen en de muur goed is uitgehard, borstelt u de muur na met een droge borstel.
  • STAP 4: Tot slot benevelt u de voeg goed na. Hiermee zorgt u ervoor dat u een sterke voeg krijgt en vermindert u de kans op witte aanslag.
Wil je voegsel kopen? Zie ons assortiment voegmortel. Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. U bent daarnaast van harte welkom in onze showtuin. Wij, Steenhandel Geurds, geven u graag advies en denken met u mee.

Knipvoeg

 

Doorgestreken voeg

 

Glad verdiepte voeg

 

Glad licht verdiepte voeg

 

Borstelvoeg