Waaltjes kopen? Gebakken of beton waaltjes!

Waaltjes, ook wel waalformaten genoemd, zijn smalle stenen met een standaardformaat van 20x5cm. De dikte varieert tussen de 5 en 8 cm, afhankelijk van de belasting. Dankzij het kleine formaat laten de waaltjes zich gemakkelijk in diverse legpatronen leggen. Dit maakt ze zeer geschikt voor romantische slingerpaadjes of sierranden.

Welke soort waaltjes moet ik kiezen?

Bij Steenhandel Geurds hebben we twee soorten waaltjes: gebakken waaltjes en beton waaltjes. Deze twee soorten worden in dit blog toegelicht met daarbij de voor- en nadelen per soort. Dit zal u helpen bij het maken van uw keuze.

 

Gebakken waaltjes

Gebakken waaltjes of gebakken klinkers zijn gemaakt van gedroogde rivierklei die gebakken wordt onder een erg hoge temperatuur. Van vroeger uit dankt het zijn naam aan de klei afkomstig van de rivier de Waal. Dit type waalformaat kan daardoor generaties lang mee en dat maakt een gebakken klinker een duurzame keuze: van slijtage zult u niet snel last hebben.

Tijdens het productieproces komen er geen kleurpigmenten aan te pas: gebakken klinkers zijn in de kern gekleurd en zullen dus niet van kleur veranderen. Geel- en roodtinten komen vaak voor, maar ook bruin en zwart zijn opties. Daarnaast hebben alg en mos er een stuk minder vat op dan op betonklinkers. Hierdoor blijven ze langer mooi en is de gebakken klinker erg makkelijk in onderhoud.

Een ander bijkomend voordeel is dat gebakken klinkers niet zullen beschadigen na een (strenge) winter. Ze zijn namelijk vorstbestendig. U hoeft zich dan ook geen zorgen te maken over gladheid in de winter.

Gebakken waaltjes zijn ideaal voor de aanleg van een terras, oprit of pad. Bij Steenhandel Geurds hebben we een grote variatie in kleuren en uitvoeringen: waaltjes in het antraciet, grijs, wit, paars, rood en nog veel meer. Zo hebben we voor iedere woonstijl een bijpassende steen. Klik hier voor ons assortiment aan gebakken waaltjes.

Waaltjes - Steenhandel Geurds

Beton waaltjes

Voor een goedkopere keuze kunt u het beste voor betonnen waaltjes kiezen. Deze klinkers zijn zeer voordelig qua prijs, zeker in vergelijking met andere materialen.

Beton waaltjes, of beton klinkers, zijn stevig en dik en kunnen daarom zware belasting verdragen.

Betonnen waaltjes zijn vrijwel in alle kleuren te maken. De kleur wordt namelijk bepaald door een toegevoegde kleurstof. Bij gebakken waaltjes wordt de kleur bepaald door het soort klei.

Een nadeel is dat betonklinker na verloop van tijd hun kleur lichtjes verliezen. Ze zijn minder kleurvast dan gebakken klinkers. Ook wanneer ze geen beschermende coating hebben gekregen, zijn ze vatbaar voor groene aanslag. Hierdoor vergt een betonnen waaltje meer onderhoud dan een gebakken waaltje.

betonnen_waaltjes_showtuin

Wat zijn de verschillen tussen gebakken of beton waaltjes?

Onderstaand hebben we alle voor- en nadelen in een overzicht geplaatst:

Gebakken waaltjes Beton waaltjes
Voordelen Nadelen Voordelen Nadelen
Kleurvast Relatief duur Goedkoper Minder kleurvast
Weinig onderhoud Kantopsluitingen zijn noodzakelijk Geschikt voor zware belasting Vatbaar voor groene aanslag
Veel keuze in legpatronen Veel keuze in legpatronen Kantopsluitingen zijn noodzakelijk
Natuurlijke uitstraling Vrijwel in alle kleuren te maken
Groot assortiment
Hoge kwaliteit

Nieuwe getrommelde waaltjes

Naast de twee type waaltjes, zijn er ook verschillende eigenschappen die een waaltje kan hebben. Bij Steenhandel Geurds verkopen we nieuwe waaltjes in getrommelde en strakke variant.

Nieuwe waaltjes

Wij verkopen alleen nieuwe waaltjes. Deze klinkers zorgen voor een strakke aanblik van uw straat, oprit of tuin. De klinkers zijn kleurvast, onderhoudsvriendelijk en in gebruik worden ze warmer van kleur. In ons assortiment hebben we maar enkele waaltjes te koop die strak zijn. De meeste waaltjes worden namelijk getrommeld.

Getrommelde waaltjes

Waaltjes worden vaak getrommeld om ze er wat ouder uit te laten zien. Bij het trommelen gaan er hoekjes van de klinker af zodat het lijkt alsof de klinker al enige tijd wordt gebruikt. De meeste waaltjes zijn getrommeld. Wij hebben zowel gebakken als betonnen waaltjes in de getrommelde variant. Deze waaltjes geven met hun warme, authentieke uitstraling karakter aan uw tuin of oprit. Iedere steen is uniek en naarmate deze ouder wordt, wordt deze alleen maar mooier. Getrommelde waaltjes zijn daarom erg gewild.

Bekijk hier ons volledige assortiment waaltjes.

gebakken_waaltjes

Waaltjes leggen

Waaltjes kun je in veel verschillende legpatronen leggen. Ga bijvoorbeeld voor een keperverband, halfsteensverband, wildverband of blokverband. Om een beter beeld te krijgen van de verschillende legpatronen kunt u altijd een kijkje nemen in onze showtuin in Bergharen. Hier liggen diverse soorten waaltjes ingestraat.

Houd u er wel rekening mee dat het leggen van klinkers een intensief werk is. Daarbij komt dat er ook een kantopsluiting gemaakt moet worden om te vermijden dat de klinkers gaan verschuiven. Dit geldt voor zowel betonnen als gebakken waaltjes.

Meer weten over de kosten en het bestratingsproces? Lees het in het volgende blogartikel: Wat kost het bestraten van mijn tuin, terras of oprit?

Waaltjes kopen

Wilt u waaltjes kopen maar bent u er nog steeds niet helemaal uit welke het beste in uw tuin passen? Komt u dan eens langs in onze showtuin. Wij geven u graag advies en denken met u mee. In onze showtuin vindt u zowel de betonnen als gebakken waaltjes in diverse patronen ingelegd. Ook kunt u alvast een kijkje nemen op onze webshop. Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.