Wilt u binnenkort uw gazon laten vervangen door bestrating? Of is uw oprit dringend aan vernieuwing toe? Het aanschaffen van bestrating is niet iets wat u zomaar even doet. Zo is de kans groot dat u nog met diverse vragen rondloopt over hoe u dit het beste kunt aanpakken. Wat kost bestrating bijvoorbeeld? En moet u het door een vakman laten aanleggen of kunt u dit ook zelf doen? In deze blog informeren wij u over de belangrijkste zaken, zodat u goed voorbereid aan de slag kunt gaan.
Wat zijn de voordelen van bestrating?
Als u al ooit bestrating heeft gehad kunt u er vast enkele voordelen van opnoemen. Het kan natuurlijk ook dat u momenteel een gazon heeft of pas uw eerste huis met tuin heeft gekocht. Wij hebben de voordelen daarom even voor u op een rijtje gezet:
- Weinig onderhoud: grasmaaien is verleden tijd zodra u overstapt naar bestrating. Natuurlijk vergt bestrating ook enig onderhoud, maar dit is duidelijk in mindere mate in vergelijking met een gazon.
- Weerbestendig: na een regenbui toch nog even lekker naar buiten om een frisse neus te halen? Met bestrating heeft u geen last meer van vieze schoenen door het natte gras. Een goede afwatering is belangrijk om het regenwater snel en effectief te kunnen afvoeren.
- Stevige ondergrond: met bestrating heeft u een gelijke en stabiele ondergrond. Hierdoor kunt u gemakkelijk stoelen, tafels of decoratieve elementen plaatsen.
Welke soorten bestrating zijn er?
Het kiezen van de soort bestrating is één van de eerste stappen van het oriëntatieproces. U heeft een ruime keuze uit diverse types: tegels, klinkers, stenen en gebakken bestrating. Welke soort het beste bij u past hangt voor een groot deel af van uw persoonlijke smaak. Houdt u van een robuuste stijl of heeft u toch liever een elegante tuin? Naast het uiterlijk is uw keuze ook afhankelijk van wat u precies onder handen gaat nemen. Bestrating die prachtig is voor in een tuin, kan bijvoorbeeld niet zo goed ogen voor een oprit. Elk soort kent daarnaast ook weer zijn eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk dat u zich hier goed in verdiept of eventueel laat adviseren door een vakman.
Kan ik bestrating zelf aanleggen?
Het bestraten van een tuin, terras of oprit is een klusje dat vaak wordt overgelaten aan een vakman. Het is echter ook mogelijk om deze taak zelf uit te voeren. Het is hierbij wel van belang dat u rekening houdt met een aantal zaken. Zo moet u vooraf de juiste materialen in huis hebben. Daarnaast is het verstandig om u goed in te lezen over de bijkomende werkzaamheden. Wij hebben een handige instructie gemaakt voor het aanleggen van bestrating, om u zo een helpende hand te bieden.
Welke zandsoort heb ik nodig voor mijn bestrating?
Voordat u begint met het bestraten moet u natuurlijk ook weten welke zandsoort u hiervoor nodig heeft. Want ook op het gebied van zand zijn er talloze opties om uit te kiezen. Denk aan voegzand, brekerzand, vulzand of speelzand. Elk type kent zijn eigen kwaliteiten en is weer geschikt voor andere mogelijkheden. Meer informatie hierover kunt u terugvinden in ons blogartikel: Welke zandsoort is geschikt voor mijn bestrating?
Hoe moet ik bestrating onderhouden?
Zoals al eerder benoemd heeft u met bestrating nauwelijks onderhoud. Dit is ideaal wanneer u geen groene vingers heeft. Wij adviseren u wel om uw bestrating regelmatig te schrobben met neutrale natuurzeep. Op deze wijze houdt u uw tegels, klinkers of stenen vrij van vervuiling en voorkomt u beschadigingen. Heeft u toch nog last van enige groene aanslag? Dan adviseren wij WS Green Clean te gebruiken. LET OP! Gebruik nooit bijtende reinigingsproducten, strooizout, hogedrukreinigers of producten op basis van zoutzuren. Deze kunnen de bestrating aantasten en onherstelbare schade achterlaten.
Bij bestrating geproduceerd van cement kan kalkuitslag voorkomen. De kalk is te herkennen aan een witte waas of strepen. Dit is een chemisch verschijnsel en verdwijnt naar verloop van tijd vanzelf weer. Meer informatie hierover kunt u terugvinden in ons blogartikel: Tips voor het bestraten met stenen, tegels of klinkers.
Wat kost bestraten?
Dit is wellicht voor u één van de belangrijkste vragen wanneer u overweegt om bestrating aan te schaffen. Hoe duur het is hangt echter af van een aantal aspecten:
- Welke soort bestrating u kiest
- Hoe groot de oppervlakte is die u wilt bestraten
- Welke zandsoort u gebruikt
- Of u het zelf aanlegt of dit door een vakman laat doen
- Waar u de bestrating en benodigde materialen koopt
Wilt u graag meer informatie over de diverse prijsklassen waarin wij bestrating aanbieden? Neem een kijkje op onze website. Hier kunt u ook offertes aanvragen en bestellingen plaatsen.
Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. U bent daarnaast van harte welkom in onze showtuin. Wij geven u graag advies en denken met u mee.