Uw terras stralend schoon?

Het zal u waarschijnlijk bekend in de oren klinken. Zodra de eerste zonnestralen tevoorschijn komen en de temperatuur begint te stijgen, heeft u zin om weer wat vaker naar buiten te gaan. U wilt lekker genieten op uw terras, maar door het winterse weer is uw terras vervuild. U vraagt zich af: hoe kan ik dit het beste reinigen? Na het lezen van onze tips kunt u straks weer optimaal genieten van het buitenleven.



Groene aanslag op tegels

Het meest voorkomende probleem na de winter is groene aanslag op uw bestrating. Groene aanslag wordt veroorzaakt door algen die zich goed ontwikkelen tijdens koude en natte periodes met weinig zon. De algen kunnen zich helaas op elk type bestrating of tegels vestigen en zijn daarom bijna niet te voorkomen. Wat wel van invloed kan zijn op de vorming van groene aanslag, is de afwatering. Door het terras iets op te hogen of aflopend te maken, kan het proces worden geremd. Ook geldt over het algemeen: hoe gladder het oppervlak is, hoe eenvoudiger de aanslag te verwijderen is.

Verwijderen groene aanslag

Gelukkig hoeft u zich geen zorgen te maken. Groene aanslag ontwikkelt zich snel, maar is gelukkig ook het meest eenvoudig om weg te halen. Wanneer de aanslag minimaal is, adviseren wij u om te schrobben met heet water en een klein scheutje natuurzeep. Andere soorten zeep bevatten vaak olie of vet, wat vlekken kan veroorzaken. Wanneer de groene aanslag hardnekkig is, adviseren wij u om de bestrating te stomen. De temperatuur moet hierbij tussen de 65 en 70°C liggen, de algen overleven dit niet. Enkele dagen later zullen de algen volledig zijn gestorven en uitgedroogd, waarna u uw tegels of oprit eenvoudig kunt schoonmaken. Hierbij moet u wel opletten dat sommige materialen niet goed bestand zijn tegen stoomreiniging.

Heeft u niet de materialen of de tijd om te stomen, dan kunt u WS Green Clean gebruiken tegen de groene aanslag. Dit is eenvoudig aan te brengen en vraagt een minimale inspanning. Let wel op dat u goed de verwerkingsvoorschriften naleeft. De meeste biologische reinigingsmiddelen moeten worden aangebracht op een droge ondergrond. Het middel moet vervolgens 48 uur lang intrekken, houd daarom de weersvoorspelling in de gaten. Daarna kunt u met een bezem de algen zeer eenvoudig verwijderen en kunt u weer genieten van een schoon terras.



Bruine vlekken op tegels door bladeren

Een ander veelvoorkomend probleem is bruine vlekken op tegels of bestrating. Vaak wordt dit veroorzaakt doordat bladeren in de herfst en winter op de bestrating zijn gevallen en daar zijn blijven liggen. Tijdens het rottingsproces van de bladeren komt er looizuur vrij. Dit zuur beschermt de bladeren, maar is zeer agressief voor bestrating. Het trekt in bijna elk type bestrating en is zeer hardnekkig. De beste oplossing tegen looizuur is daarom preventie. Snoei bomen en struiken tijdig, zodat u voorkomt dat de bladeren op uw bestrating vallen. Heb je nou niet zo een groene vingers om uw hele tuin bij te houden? Probeer dan de gevallen bladeren zo snel mogelijk weg te halen.

Wanneer het zuur toch in uw bestrating is getrokken, is er helaas weinig wat het direct kan verwijderen. Het enige wat u kunt doen is uw bestrating regelmatig onderhouden en de natuur haar werk laten doen. Veel afwisseling in het weer zorgt ervoor dat de bruine vlekken op den duur zullen verdwijnen.

Geelbruine vlekken op tegels door zand

Geelbruine vlekken op bestrating worden veelal veroorzaakt door zand. Het zand waarin uw bestrating wordt gelegd bevat organische vervuiling, schelpen en/of leem. Wanneer dit zand bovenop de bestrating terecht komt, zal het op den duur vlekken veroorzaken. Deze vlekken zijn niet of nauwelijks weg te krijgen. Het is daarom van belang om uw terras altijd direct na het voegen of bestraten schoon te maken.

Cementsluier op bestrating

Het komt gelukkig niet vaak voor, maar het kan wel vervelende vlekken veroorzaken: cementsluier op uw bestrating. Tijdens het zagen van bestrating kan het slijpsel neerdalen op uw terras of oprit. De cementdeeltjes kunnen zich dan hechten op uw bestrating, wat een grijswitte waas veroorzaakt. Dit is lastig zelf te verwijderen, dus we adviseren u om een specialist in te schakelen. Mocht u uw terras toch zelf willen reinigen, adviseren we u om WS Kalkuitbloeiverwijderaar te gebruiken. Dit zoutzuurvrije product is speciaal ontwikkelt om witte vlekken door kalkuitbloei of zaagslijpsel te verwijderen.



Schoonmaken van bestrating

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: voorkomen is beter dan genezen. Probeer daarom uw terras of oprit altijd schoon te maken na bewerking en onderhoud het regelmatig. Ook adviseren wij u om af en toe de tegels te reinigen met een zuurvrije reiniger. Hiervoor kunt u WS Advance Reiniger gebruiken. Deze reiniger zorgt ervoor dat eventuele vlekken snel verdwijnen en is tegelijkertijd zacht voor het oppervlak. Om vervolgens een beschermlaag aan te brengen en tevens de kleur langer te behouden, kunt u WS Seal Protect aanbrengen.

Reinigingsmanieren die we niet aanbevelen vanwege mogelijke gevolgen voor uw bestrating:

  • Het gebruik van een hogedrukreiniger: het water wordt met een hoge druk op de tegels gespoten en zal corrosie en porositeit veroorzaken. Hierdoor wordt uw bestrating onherstelbaar beschadigd. Uitzondering hierop is de keramische tegel, deze kan hier wél tegen. Meer weten over keramische tuintegels? Klik dan hier.
  • Het gebruik van zuurhoudende reinigingsmiddelen: de agressieve zuren veroorzaken tevens onherstelbare schade aan uw bestrating of betontegels. Het zuur tast het oppervlak van de bestrating aan en veroorzaakt versneld kleurverlies.


Wilt u graag meer informatie over het reinigen van uw terras of oprit? Of heeft u nog vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij geven u graag advies en denken met u mee.