Welke zandsoort is geschikt voor mijn bestrating?

Blog Home

Gaat u binnenkort een muurtje voegen of nieuwe bestrating aanleggen, maar weet u niet welk zand u hiervoor nodig heeft? Wij helpen u graag een handje! In deze blog geven wij een korte uitleg over elke zandsoort, om zo uw keuze te vereenvoudigen. Voegzand, brekerzand, vulzand, speelzand; dit is maar een klein gedeelte van het brede aanbod aan zandsoorten geschikt voor tuinen en bestrating. Zo zijn er vele types zand te vinden op de huidige markt. Elk soort zand heeft weer zijn eigen functies en voordelen.

Ophoogzand

Ophoogzand is ideaal om te gebruiken voor onder uw bestrating, het ophogen van uw tuin of het aanvullen van kuilen. Het is ongezeefd zand en staat ook wel bekend als vulzand. Een groot voordeel van deze zandsoort is dat er nauwelijks eisen aan worden gesteld. Maakt de vorm of korrelgrootte van het zand niet veel uit voor uw werkzaamheden? Dan is ophoogzand een aanrader.
Ophoogzand kopen? > zie ons assortiment ophoogzand

Brekerzand

Brekerzand is gebroken zand om uw bestrating mee in te vegen. Het wordt dan ook vaak inveegzand genoemd. Door het gebruik van brekerzand zorgt u ervoor dat uw bestrating goed op zijn plaats blijft. Dit komt door het hoekige structuur van het zand en de kleine steentjes. Brekerzand is vooral geschikt voor bestrating met bredere voegen en kan ook als onderlaag dienen voor bijvoorbeeld gebakken klinkers.
Brekerzand kopen? > zie ons assortiment brekerzand

Grindzand

De naam grindzand zegt eigenlijk al genoeg. Deze zandsoort is namelijk een mix van grind en zand. Het heeft een grove structuur en is hierdoor een perfecte basis voor het maken van beton. Zo hoeft u enkel nog cement en water toe te voegen! Grindzand is geschikt voor het storten van beton, mits er geen strenge sterkte-eisen worden gesteld.
Grindzand kopen? > zie ons assortiment grindzand

Metselzand

Deze zandsoort wordt vaak gebruikt bij het maken van metselmortel of betonmortel. Met metselzand kunt u een stevige basis creƫren voor muren of funderingen. Metselzand is namelijk zowel sterk als scherp. Het zand beschikt over een geschikte grootte en een juiste korrelhardheid.
Metselzand kopen? > zie ons assortiment metselzand

Voegzand

Wat is voegzand? Voegzand wordt regelmatig verward met brekerzand. Brekerzand dient als inveegzand voor straatwerk, terwijl voegzand gebruikt wordt voor het voegen van metselwerk. Voegzand staat bekend om het zeer gezuiverde zand. Bij dit natuurproduct heeft u keuze uit diverse kleuren. Hierdoor kan de voeg de uitstraling van uw metselwerk versterken. Houd er rekening mee dat de kleur van de voeg na een tijdje iets kan verkleuren, aangezien het een natuurproduct is.
Voegzand kopen? > zie ons assortiment invoegzand

Speelzand

Speelzand is niets anders dan zand voor in een zandbak. U hoeft zich geen zorgen te maken wanneer u uw (klein)kinderen met deze zandsoort laat spelen. Zo is het zand uitermate kindvriendelijk, doordat de korrels zowel schoon als onscherp zijn. Daarnaast is het ook nog eens valdempend. Aangezien het zand wat plakkerig is, kan het geen structuur aannemen. Het is dan ook enkel bedoeld als zandbakzand. Het speelzand laat water door, om zo eventuele wateroverlast te voorkomen. Veel mensen vragen zich af of ophoogzand ook als speelzand gebruik kan worden. Dit adviseren wij niet. Aan ophoogzand worden weinig eisen in tegenstelling tot speelzand. Daardoor wordt het zand niet schoon gezeefd en kan het zand steentjes, schelpen en andere soorten vervuilingen kennen. Tevens laat het door de zandstructuur weinig water door. Dus wilt u een zandbak vullen, gebruik dan het daarvoor bedoelde speelzand.
Speelzand kopen? > zie ons assortiment speelzand

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. U bent daarnaast van harte welkom in onze showtuin. Wij, steenhandel Geurds, geven u graag advies en denken met u mee.