Waarom moet ik opsluitbanden gebruiken?

Vraagt u zich wel eens af hoe het kan dat de bestrating er bij sommige mensen zo strak uitziet? Geen enkele kier of verzakking zichtbaar, terwijl uw eigen bestrating nogal te wensen overlaat? Hier is een makkelijke verklaring voor: opsluitbanden. Met opsluitbanden houdt u uw bestrating op zijn plaats én geeft u uw tuin, oprit of terras een nette uitstraling.

Wat zijn opsluitbanden?

Opsluitbanden staan ook wel bekend als betonbanden en vormen een begrenzing voor uw bestrating. Door deze begrenzing wordt de bestrating opgesloten, waardoor deze geen kant meer op kan. De strakke begrenzing zorgt er ook voor dat het onderliggende zand niet kan verschuiven of wegspoelen door neerslag. Bent u van plan om binnenkort een tuin, oprit of terras aan te leggen of enkel de bestrating te vervangen? Dan raden wij het plaatsen van opsluitbanden sterk aan.

De vele voordelen van opsluitbanden

Met opsluitbanden zijn kieren, gaten en verzakkingen verleden tijd. Maar dit zijn niet de enige voordelen die de banden met zich meebrengen. U kunt uw tuin, oprit of terras namelijk een heel ander karakter geven. Zo kunt u strakke contouren vormen, hoogteverschillen creëren of nieuwe kleuren toevoegen. Daarnaast zijn opsluitbanden ideaal voor het maken van een tuinpad of om het terras te scheiden van het gazon. En het grootste voordeel is natuurlijk dat naast het verbeteren van het uiterlijk, opsluitbanden tevens zorgen voor een aanzienlijk langere levensduur van uw bestrating. opsluitbanden

Welke maat opsluitbanden moet ik kiezen?

Bij het kiezen van de opsluitbanden moet u rekening houden met een aantal aspecten. Plaatst u de banden bijvoorbeeld zelf of laat u dit door een vakman uitvoeren? En voor welke maat opsluitbanden kiest u? De maat opsluitbanden die u nodig heeft is geheel afhankelijk van de hoogte van uw bestrating. De banden dienen namelijk iets hoger te zijn dan de bestrating. Wij raden daarom aan enkele centimeters bij de hoogte van uw bestrating op te tellen en vervolgens de maat te kiezen. Er zijn verschillende uitvoeringen in breedte en hoogte. De meest voorkomende maatvoering is een lengte van 100 cm.

Maten van opsluitbanden

De juiste hoogte van opsluitbanden is van groot belang voor de stabiliteit van uw bestrating. Binnen ons assortiment kunt u kiezen uit drie hoogtematen:

Kleuren en vormen opsluitbanden

Niet alleen de maat, maar ook de vorm en kleur zijn van belang bij het kiezen van het soort opsluitbanden. De vorm heeft namelijk invloed op de stijl van uw tuin, oprit of terras. Gaat u bijvoorbeeld voor een strakke, moderne en overzichtelijke uitstraling? Kies dan voor rechthoekige banden. Wilt u liever een sierlijke, meer natuurlijke sfeer creëren? Dan raden wij een ronde vorm aan. Daarnaast komen opsluitbanden voor in verschillende kleuren. Binnen ons assortiment kunt u kiezen uit de kleuren grijs, zwart en antraciet. Door deze vele keuzes in zowel maat, kleur als vorm kunt u de opsluitbanden helemaal afstemmen op uw eigen persoonlijke voorkeuren. opsluitbanden

Vormen opsluitbanden

De vorm bepaalt in grote mate de sfeer die u creëert:

  • Rechthoekige opsluitbanden – zorgen voor een strakke, moderne en overzichtelijke uitstraling.

  • Ronde opsluitbanden – ideaal voor een speels of natuurlijk tuinontwerp, of voor het creëren van vloeiende lijnen rondom plantenperken of siergrind.

  • Opsluitbanden hoog – geschikt om hoogteverschillen aan te brengen en structuur te geven aan uw tuin.

Kleuren opsluitbanden

Met kleur kunt u accenten aanbrengen die passen bij uw bestrating of tuinmeubilair. Binnen ons assortiment kunt u kiezen uit onder andere:

 

Het plaatsen van opsluitbanden

U kunt uw opsluitbanden laten plaatsen door een vakman, maar het is ook mogelijk om deze zelf te plaatsen. Het is bij het zelf plaatsen echter wel belangrijk dat u goed voorbereid bent en het juiste gereedschap ter beschikking heeft.

Stappenplan voor het plaatsen van opsluitbanden

Stap 1: Maak een schets Teken vooraf de indeling van uw tuin, oprit of terras. Zet de contouren uit met paaltjes en touw. Houd hierbij rekening met het afschot, zodat het regenwater goed kan wegvloeien.
Stap 2: Houd rekening met afwatering Leg de bestrating met een lichte helling van circa 1 cm per strekkende meter, van de gevel richting de hemelwaterafvoer. Stel ook het touw tussen de paaltjes op deze helling af.
Stap 3: Graaf een gleuf en plaats de opsluitbanden Graaf een sleuf op de plek waar de banden komen te liggen. Zorg voor voldoende diepte zodat de opsluitbanden stevig in de grond staan. Plaats ze op afschot, voor een goede afwatering.
Stap 4: Controleer en werk af Gebruik een lange waterpas of afreilat om het zandbed te controleren op hoogte en afschot. Trek overtollig zand weg en vul eventuele gaten op. Nu kunt u de bestrating aanbrengen tegen de opsluitbanden.
Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. U bent daarnaast van harte welkom in onze showtuin. Wij geven u graag advies en denken met u mee.