Alles wat u moet weten over metselstenen

De keuze voor een metselsteen is allesbepalend voor de uitstraling van uw huis. Gaat u voor retro of klassiek? Grote of kleine stenen? Donkere of lichte kleur? En wilt u zelf de stenen voegen of wilt u het door een vakman laten doen? Door deze vele keuzes en mogelijkheden is het begrijpelijk als u even niet meer weet waar u moet beginnen. Wij nemen u daarom aan de hand en loodsen u met deze blog door het hele proces heen.

Adviestool

Metselstenen, ook wel bakstenen of gevelstenen genoemd, zijn er in verschillende soorten en maten. Het assortiment van Steenhandel Geurds bestaat zelfs uit meer dan 500 verschillende metselstenen. We horen u denken: maar hoe maak ik nu een keuze uit die 500 stenen? Om u een handje te helpen hebben we een handige adviestool. Deze tool helpt u binnen 4 stappen naar uw top 10 bakstenen:
STAP 1: Kleur kiezen > hierbij heeft u keuze uit rood, geel, grijs en zwart.
STAP 2: Tint kiezen > hierbij heeft u keuze uit licht, neutraal, donker en extra donker.
STAP 3: Nuance kiezen > hierbij heeft u keuze uit egaal, genuanceerd, gereduceerd en bont.
STAP 4: Structuur kiezen > hierbij heeft u keuze uit glad, handvorm, wasserstrich en getrommeld.

START DE ADVIESTOOL

Bij Steenhandel Geurds helpen we u op maat

Na het doorlopen van de tool kunt u direct een offerte aanvragen of een bestelling plaatsen. Wij adviseren u echter om met uw top 10 naar onze showtuin te komen. U kunt de metselstenen dan in het echt bekijken en de kleur en structuur zien en voelen. We nemen de tijd om samen met u de opties door te nemen en uw eventuele vragen te beantwoorden.
Ook wanneer u metselstenen nodig heeft voor een kleiner oppervlak, zoals per meter, m2 of zelfs per stuk, kunt u bij ons terecht. Na het maken van uw keuze kunt u de stenen bij ons bestellen en ophalen of u kunt ze laten bezorgen. Het metselzand en metselcement wat u nodig heeft voor het metselen kunnen meteen meegeleverd worden.

Steenhandel Geurds

Verschillende soorten metselstenen

Een metselsteen is niet iets waar u binnen een paar minuten een beslissing over kan maken: het heeft een grote invloed op de uitstraling van uw huis. Het is daarom begrijpelijk als u graag nog wat meer vooronderzoek doet voordat u een bestelling plaatst of onze showtuin bezoekt. Bij het kiezen van een metselsteen is het van belang dat u goed weet waar u de baksteen voor gaat gebruiken, voor welk oppervlak en wat eventueel de stijl van de rest van het huis is. Aan de hand daarvan kunt u kiezen voor verschillende soorten metselstenen:

Handvorm steen: Deze steen heeft een grillig generfd en bezand oppervlak, waardoor het zorgt voor een ambachtelijke en exclusieve uitstraling.
Vormbak steen: Deze steen heeft een strakkere vorm dan de handvorm steen en zorgt daarom voor een gladdere uitstraling.
Wasserstrich steen: Deze steen is glad, geschaafd en onbezand. De steen heeft een regelmatige structuur waardoor er geen nerven te zien zijn.
Handstrich steen: De handstrich steen is een combinatie van de handvorm en de wasserstrich steen. De structuur is hierdoor onregelmatig: sommige delen zijn glad en onbezand, sommige delen bestaan uit groeven en bezanding.
Retro steen: De retro steen is één van bovenstaande stenen, maar dan op een retro manier geproduceerd. De steen wordt getrommeld waardoor het een robuuster uiterlijk krijgt.
Strengpers steen: De strengpers steen is een zeer strakke steen en kan onbezand of bezand geleverd worden. Ook zijn er verschillende nerfstructuren mogelijk.

Renovatie metselstenen

Het grootste voordeel van bakstenen is dat ze geen onderhoud vergen. Vaak worden de stenen zelfs mooier na verloop van tijd. De structuur of kleur van de steen kan een beetje veranderen waardoor de woning een bepaald karakter krijgt. Het kan dan lastig zijn wanneer u slechts een deel van de stenen door omstandigheden moet renoveren. Of wanneer u een bijgebouw wilt plaatsen met dezelfde stijl stenen. Het probleem ligt vaak bij het formaat van de steen, gezien fabrikanten vroeger een andere maat metselsteen hanteerden. Gelukkig kunt u ook hiervoor bij Steenhandel Geurds terecht: wij hebben namelijk renovatie metselstenen in ons assortiment!

Formaten van metselstenen

Naast de soort metselsteen zult u moeten beslissen over het formaat van de steen. U kunt uit 8 verschillende formaten kiezen:

• Waalformaat: 210 x 100 x 50 mm
• Dikformaat: 210 x 100 x 65 mm
• Langformaat: 240 x 90 x 50 mm
• Vechtformaat: 210 x 100 x 40 mm (zie afbeelding links)
• Hilversum formaat: 225 x 105 x 42 mm (zie afbeelding rechts)
• Moduul 50: 190 x 90 x 50 mm
• Renovatiesteen: 210 x 100 x 55 mm
• Zero-steen: 204 x 100 x 50 mm

Vecht en hilversum formaat

Voegen van metselstenen

Het wordt aanbevolen om uw metselstenen te voegen. U verbetert hiermee niet alleen het uiterlijk, de muur is ook een stuk stabieler en heeft een hogere weerstand. Daarnaast wordt het regenwater beter afgevoerd en blijven de stenen nooit lang vochtig. Het voegen van de metselstenen wordt vaak uitbesteed aan een vakman, maar dit is niet altijd nodig. Wanneer u enkel een muurtje hoeft te voegen, is dit namelijk makkelijker dan u waarschijnlijk denkt. U moet dan aan een paar dingen denken:

Nieuwe of bestaande muur?

Bij een nieuwe muur is het verstandig om minimaal 2 weken na het metselen van de muur te wachten met voegen. Hiermee voorkomt u krimp- en zetscheuren of witte aanslag. Wanneer u een bestaande muur wilt voegen, kunt u beginnen zodra de oude voeg verwijderd is.

Voegmortel kopen of zelf maken?

Het materiaal om de bakstenen mee te voegen, kunt u zelf maken of kunt u kant-en-klaar kopen. Bij kant-en-klare voegmortel hoeft u enkel water toe te voegen. Wanneer u voegmortel zelf maakt, heeft u voegzand en cement nodig. De verhouding voegzand op cement moet 4:1 zijn. De hoeveelheid water is gemiddeld 2,5 liter op 25 kg voegmortel.
STAP 1: Meng de helft van het voegzand met het cement voor 1 minuut;
STAP 2: Voeg het tweede deel van het voegzand met water toe en meng het wederom 1 minuut.
Maak niet méér voegmortel aan dan binnen een uur te verwerken is. Voegmortel is namelijk maar een beperkte tijd verwerkbaar.

Voegen van de muur

Maak vóór het voegen de muur goed schoon. Verwijder het stof uit de voegen met een droge borstel. Daarna kunt u beginnen met voegen:
STAP 1: Begin bij de horizontale voeg. Breng de voegmortel aan op het spaarbord met het bord net onder de voeg tegen de muur aan. Gebruik de lange voegspijker om de voegmortel in de muur te drukken. Maak herhaaldelijk strijkende bewegingen.
STAP 2: Ga vervolgens aan de slag met de verticale voeg. Neem steeds bolletjes voegmortel in uw hand en druk de voegmortel in de voegen. Doe dit met behulp van een korte voegspijker.
STAP 3: Zodra u klaar bent en de muur goed is uitgehard, borstelt u de muur na met een droge borstel.
STAP 4: Tot slot benevelt u de voeg goed na. Hiermee zorgt u ervoor dat u een sterke voeg krijgt en vermindert u de kans op witte aanslag.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! Wij geven u graag advies en denken met u mee.