De afkomst van natuursteen

De oeroude afkomst van natuursteen
Natuursteen heeft iets bijzonders. Deze natuurlijk gevormde steen is door de jaren heen uitermate populair en doorstaat alle rages en modebeelden. De Romeinen gebruikte de stenen al voor hun wegen omdat ze zo slijtvast waren.
Tegenwoordig gaat het vooral om het decoratieve gebruik van natuursteen. Het steen is gevormd in de miljoenen jaren die er achter ons liggen. De vorm, duurzaamheid en kleur van natuursteen is bepaald door de omgeving, ijstijden en klimaatsveranderingen die de aarde in al die jaren onderging. Iets wat er zó lang over doet om te ontstaan, moet letterlijk oersterk zijn!

De verschillende ontstaansvormen van natuursteen
Natuursteen ontstaat diep in de aarde, in de zeesegmenten of in diepe aardlagen. Door bergvorming komt het natuursteen langzaam naar de oppervlakte. De mens ontgint het steen, om het vervolgens zijn eindbestemming te geven: uw tuin of huis.

De 3 manieren waarop de aarde haar natuursteen schept
De soorten natuurgesteenten danken hun naam aan de manier waarop ze worden gevormd.

1. Stollingsgesteenten
2. Afzettingsgesteenten
3. Metamorfe gesteenten

1. Stollingsgesteenten
De kern van de aarde bestaat uit gloeiend heet magma. Bij een uitbarsting van de aarde komt dit vrij, om vervolgens af te koelen. Soms koelt de gloeiende massa in de aarde af, maar soms ook buiten de aarde. Graniet vindt men bijvoorbeeld diep in de aarde terug, terwijl basalt of lavasteen gewoon aan de oppervlakte liggen.

2. Afzettingsgesteenten
Deze soorten natuursteen ontstaan uit andere stenen of uit fossiele planten en dieren. Door kristallisatie ontstaat een nieuw gesteente: afzettingsgesteente. In massieve vorm kennen we dit gesteente als leisteen, kalksteen, tufsteen, blauwe steen. In korrelvorm (granulaat) kennen we grind, rifkalk, veen, steenzout, dolomiet.

3. Metamorfe gesteenten
Metamorfe gesteenten ontstaan door een combinatie van zeer hoge temperaturen (boven de 200 graden) en een enorme druk. De aarde gebruikt haar binnenkant dus als een soort natuurlijke oven! Het natuursteen wordt “gebakken” en verandert zo van samenstelling. Zo verandert kalksteen in marmer, zandsteen in kwartsiet en verandert klei in leisteen. Als dat geen natuurwonder is!